Hoeve Middelhofhoek

Beschrijving

Historische omwalde hoeve "Middelhofhoek" met een geschiedenis die teruggaat tot minimaal de 16de eeuw zie archiefdocumenten. Genoemd naar de nabijgelegen oudere hoeve "Groot Middelhof", voorheen gekend als het "Middelhof" (zie Brugse Steenweg nummer 27). De hoeve wordt voor het eerst vermeld in een ommeloper van 1554: "[...] metter hofstede an de zuudtzijde byt oosthende daer waer Aernoudt Colius wuendt met een viercante stick ten zuudthende van der hofstede, zuudt tot an Pieter Lootius landt, streckende met een dreve ten noordoosthoucke noord tot aan Blevenyncx weghelken [...]". De huidige opmerkelijke boerenwoning in laatgotische stijl is opgetrokken in 1626, zie datering zijpuntgevel. Op de Ferrariskaart (1770-1778) en een kaart van 1778 aangeduid als grote omwalde hoeve met losstaande bestanddelen en onder meer boomgaard en vijvers, met erftoegang in het noorden, verbonden met de Beverlekensweg. In het begin van de 19de eeuw wordt het bakhuis gebouwd. Eerste vermelding van de naam "Middelhofhoek" in 1846 als een wijk in Houtave. In het laatste kwart van de 20ste eeuw uitbreidingen van de hoevegebouwen en optrekken van grote hangar.

Lange erfoprit. Hoeve met losse bestanddelen in U-vormige opstelling rond erf. Verankerde baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Zeer fraaie boerenwoning van het langgeveltype gedateerd "1626" (zwarte baksteen) in oostelijke zijpuntgevel. Breedhuis van zes traveeën en twee hoge opkamertraveeën onder hogere nok (nok loodrecht op straat). Gecementeerd gevelparement met zwartgeschilderde plint. Twee versneden steunberen aan oostgevel. Zeldzame toepassing van laatgotische spitsboogvensters (ezelsrug) in opkamer, nu dicht gemaakt; voorzien van onbeschilderde bakstenen omlijsting met afzaten; gekoppeld in zijpuntgevel met bekronend kruisje. Rechthoekige muuropeningen in boerenwoning met nieuw schrijnwerk (T-ramen). Luiken. Korfbogig getralied keldervenster. Aan oostzijde haaks schuur- en stalgebouw onder gekoppelde zadeldaken (nok evenwijdig met straat). Centrale deel (stal) is het oudst, zie geknikt zadeldak met muurvlechtingen. Hoger opgetrokken dwarsschuur, dubbele schuur met dichtgemetselde segmentbogige poort. Aan noordgevel achtzijdig hondenhok met klokvormige afdekking. Ten zuiden van toegang 19de-eeuws witgekalkt bakhuisje. Twee nieuwe grote loodsen achteraan.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen Brugge, 207: Mutatieschetsen, Zuienkerke, 1863/2, 1958/3, 1982/3.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen van de Watering van Blankenberge, nr. 884: Kaart van een hofstede in het bezit van Joseph Van Severen, gemaakt door J. Maelstaf (1778).
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen Mestdagh, nr. 516b-c: Figuratieve kaart van een hofstede met landerijen in het bezit van Joseph Van Severen, gemaakt door P. Gilliodts (kopie uit ca. 1800).
  • Rijksarchief Brugge, Ommelopers Peper, nr. 42: Ommeloper van de vollanden van de watering van Blankenberge, gemaakt Antheunis Schoonmakere en François van der Poorte, 15de cohier, (1554, aanvullingen tot in 1829).
  • DU FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaams Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel 10, Gent, 1932, kolom 564.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda