Veldkapel

Beschrijving

Witgeschilderde neogotische veldkapel met een erg beeldbepalende ligging midden op de kruising van de Mareweg met de Molenweg (Ontwerp van Lijst sinds 12/05/2003). Kapel wellicht gebouwd door eigenaar of pachter van de hoeve "De Roode Poorte" (zie nummer 2), want ze werd tot eind 20ste eeuw door de uitbaters onderhouden. Eerste vermelding van een kapel op deze plaats dateert van 1754, stenen kapel aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de Poppkaart (circa 1840). De huidige kapel dateert van circa 1900; ze is een heropbouw van de 18de-eeuwse stenen kapel.

Gebouwd in neogotische stijl; verzorgde rode baksteenbouw onder leien zadeldak; later witgekalkt met gepekte plint. Voor- en achterpuntgevel met schouderstukken, afgeboord door natuurstenen dekplaat, versierd met drie ramskopvormige muurankers. Voorgevel bekroond door natuurstenen kruis en geflankeerd door versneden steunberen; spitsboogdeuropening (nieuw schrijnwerk) waarboven een verdiept kruis. Zijgevels met dichtgemaakte spitsboogvensters, rechte tandfries onder de goot. Interieur met witgekalkte wanden, houten spitstongewelf, cementtegelvloer. Altaar verwijderd; plaasteren beeld van Maria met kind.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen Brugge, Mutatieschetsen, Zuienkerke, Meetkerke, 1908/3.
  • POLLET J., Toponymie van Meetkerke met een geschiedkundige schets, Brugge, 1942, p. 64.