Schoeringekapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoeringekapel

• is aangeduid als beschermd monument Schoeringekapel

Beschrijving

"Schoeringekapel" of "Bevrijdingskapel", kapel gebouwd in 1946 om Onze-Lieve-Vrouw te danken voor haar bescherming van het dorp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gebouwd op initiatief van de Boerinnengilde en de parochiepastoor. Ontwerp gemaakt door architect J. Decoster, uitgevoerd door R. Devriese, timmerwerk door C. De Clerck en ijzerwerk door C. Boterberghe. Inhuldiging in september 1947 waarbij het Mariabeeld van de Brugse beeldhouwer Karel Dupon in processie naar de kapel werd gedragen. Rood bakstenen kapel met zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op straat), natuursteen voor cartouche met bouwdatum in voorpuntgevel en sluitsteen van de deur, versierd met kruis in reliëf. IJzeren kruis op dak.

• BOTERBERGHE R., Zuienkerke. Geschiedenis van een polderdorp, Zuienkerke, 1992, p. 203.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda