erfgoedobject

Watertoren

bouwkundig element
ID
58375
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58375

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Watertoren
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Park 58
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Watertoren, 53 meter hoog en opgetrokken in rode baksteen, met een arduinen sokkel in bossage. Het waterreservoir bovenaan de toren is voorzien van een vakwerkversiering en afgedekt met een tentdak. De oorspronkelijke metalen kuip wordt in 1973 vervangen door een betonnen constructie met grotere inhoud. Via een metalen binnentrap kan men naar het 1994. Er is een verbinding met het Waterkasteel van Knokke om, bij eventueel hoog waterverbruik, drinkwater te kunnen krijgen van het zusterstation. In 1985 wordt de waterwinning in het achterliggende "Park 58" stilgelegd wegens de minder goede kwaliteit van het grondwater.


Bron: CALLAERT G., VANNESTE P. & HOOFT E. met medewerking van DE LEEUW S. & STRUYF J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Watertoren [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58375 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.