Villa in cottagestijl

Beschrijving

Gekoppelde villa van twee woningen in cottagestijl met zowel kenmerken van de art-nouveau- als de art-decostijl. Beschermd als monument.

Voorheen gekend als villa "La Bella - La Nuova"; thans enkel nog nummer 72 met gewijzigde huisnaam ("Maple Leaf"). Opgetrokken op een nog onbebouwd terrein in 1914 (zie signering) of in 1919 (volgnes registratie in het kadaster) naar eigen ontwerp (1913) en als vakantieverblijf van de Brusselse architect-decorateur en schilder Paul Cauchie (Brussel, 1875-1952).

In 1933 wordt het volledige perceel waarop de villa ligt in twee verdeeld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt nummer 72 zwaar beschadigd door enkele beschietingen. In 1968 wordt een deel van de grote zuidelijk gelegen tuin behorend bij nummer 72 afgesplitst en als afzonderlijk perceel verkocht. Nummer 74 is een tijd uitgebaat als pension.

De gekoppelde villa bestaat uit twee in spiegelbeeld opgetrokken woningen, in cottagestijl met zowel kenmerken van de art-nouveau- als de art-decostijl. Omgeven door zeer lage concaaf uitgewerkte bakstenen tuinmuurtjes; de bakstenen pijlers waartussen buisleuningen en ijzeren toegangshekjes dateren van later. Baksteenbouw van twee bouwlagen en een half ondergrondse kelderverdieping onder een pannen schilddak met overkragende kroonlijst, voorheen met typerende driehoekige dakkapellen. Oorspronkelijk kleurrijke geveluitwerking door divers materiaalgebruik zie onder meer bakstenen sokkel met witgevoegd metselwerk en bepleisterde bovenbouw; tevens opvallende plaatsen voorbehouden voor sgraffitopanelen en cartouches met naam. Thans alles egaal witgeschilderd op zwartgeschilderde plint waardoor de kleurrijke uitwerking verloren gaat. Opvallend afgeronde erkers in de bovenbouw; overdekte opengewerkte hoekterrassen met sierlijke sigaarvormige witte zuiltjes in simili; bij nummer 72 deels toegewerkt. Art-decogetinte gevelornamentiek zie onder meer het sierlijk metselverband, ellipsvormige oeuil de boeufs met bakstenen omlijsting aan elkaar geregen bollen, opvallende bolornamenten. Rechthoekige muuropeningen; kleine rondboogvorm in de kelderverdieping. Later aangebrachte grote muuropening met balkon en ijzeren borstwering in zijgevel van nummer 72. Hoger gelegen inkomportalen met bakstenen toegangstrap op de hoek; tweede inkom in zijgevel met allures van kleine porticus met bakstenen borstwering en zelfde zuiltjes, enkel bewaard bij nummer 74. Oorspronkelijk schrijnwerk van deuren en ramen voorzien van ruitvormige motieven, slechts gedeeltelijk bewaard; verdwenen luiken. Nieuwe garages in souterrain.

De sgraffitopanelen maken oorspronkelijk opvallend deel uit van de totaalopzet van de gevelcompositie. Ze zijn grotendeels bewaard maar slechts fragmentarisch leesbaar door de volledige witschildering. Doorlopende band in de bovenbouw met gestileerde golvende motieven. Rechthoekig paneel op centrale muurdam tussen de beide woningen met afbeelding van een allegorische vrouwenfiguur met uitgestrekte armen; boven- en onderaan kader met spiegelboog met rozetten in de hoeken. In de onderbouw van nr. 72 paneel met signering "Paul Cauchie Artiste-peintre & architecte -1914 - Bruxelles-Duinbergen"; tevens cartouche wellicht met oorspronkelijke huisnaam, thans deels verborgen onder belettering van huidige naam. Op erker in de zijgevel van nummer 74 veld met afbeelding van twee fruitkorven en centrale guirlandes. Nummer 74 bewaart tevens de grote sgraffitopanelen op de muren van het overdekte hoekterras, hier uitzonderlijk gesigneerd "P. Cauchie"; op enkele plaatsen zijn de originele kleuren zichtbaar (onder meer blauw en groene tinten). Op de oostelijk muur groot paneel met allegorische voorstelling van twee vrouwenfiguren en een mannenfiguur, allen met soepel vallende gedrapeerde gewaden; op de voorgrond afgewende zittende vrouw die een mand met fruit draagt, erachter staande vrouw met zichtbaar gelaat; rechts op de voorgrond mannenfiguur met ontbloot bovenlichaam die bloemen draagt. Het geheel is omkaderd met gestileerde motieven die ook elders terug te vinden zijn in de andere panelen. Op de tegenoverliggende noordelijke muur van het terras paneel met vrouwenfiguur met dichtgevouwen handen voor de borst. Op de oostelijke en westelijke muur aangrenzende smallere velden met florale motieven.

Het interieur van beide woningen is vernieuwd.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 209: Mutatieschetsen, Knokke-Heist, 1919/1, 1929/1, 1933/21, 1968/19.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale Leggers, Knokke-Heist, artikels 1706, 3206, 3817, 3962.
  • Gemeentelijk archief Knokke-Heist, Bouwdossiers, Duinbergen, nr. K-H O.W. 44/1913.
  • Sint-Lukasarchief Brussel, Inventaris van het bouwkundig erfgoed in de villawijk Duinbergen te Knokke-Heist, deel I, in opdracht van WITAB, mei-juni 1996.
  • DECISSY G. e.a., Paul Cauchie, Architecte, Peintre, Décorateur, Bruxelles, 1994.
  • LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 94.
  • VANDENBREEDEN J., Het huis Cauchie : een woning met een 'speciaal karakter', in M&L, jg. 2, nr. 6, 1983, p. 20-23.
  • VANDENBREEDEN J., Van een stille dood gered, in M&L, jg. 8, nr. 5, 1989, p. 12-24.
  • VANDERPERREN J., De samenwerking Cauchie-Frankinet. Een hypothese voor het auteurschap van de woning Frankenstraat nr. 5 in Etterbeek, in M&L, jg. 2, nr. 6, 1983, p. 10-18.
  • WIELANDTS R., Sgraffito schilderingen. Juliaan Dillensstraat 64 te Antwerpen, in M&L, jg. 13, nr. 3, 1994, p. 57-62.

Auteurs: Vanneste, Pol; Callaert, Gonda