Klooster Sancta Maria

Beschrijving

Klooster "Sancta Maria" of "Maria ter Zee", klooster van de Zusters van de Heilige Vincentius a Paulo. Villa gebouwd in 1928 naar ontwerp van Robert Neirynck, in opdracht van Van Caillie, in een bevreemdende combinatie van modernisme (volume met afgeronde hoeken, horizontaliserende opbouw) en cottagestijl (gevelveld met imitatievakwerk). Gelegen op sterk dieper gelegen perceel. In 1938, stichting van "Le Petit College" in de belendende "Villa Saint-Joseph" naar ontwerp van architect Robert Neirynck van 1929 (nummer 52). Het college wordt overgelaten aan de Zusters van de Heilige Vincentius à Paulo; door grote kosten opgegeven in 1973; nu afgebroken.

• Sint-Lukasarchief Brussel, Inventaris van het bouwkundig erfgoed in de villawijk Duinbergen te Knokke-Heist, deel II, in opdracht van WITAB, mei-juni 1996.
  • Gemeentelijke archief Knokke-Heist, Bouwdossiers, Duinbergen, nr. K-H O.W. 15/1928.
  • Gemeentelijke archief Knokke-Heist, Bouwdossiers, Duinbergen, nr. K-H O.W. 14/1929.
  • VAN DEN HEUVEL J., Duinbergen geschiedenis van de Heilige-Familieparochie, Brugge, 1987, p. 81-85.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda