• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Historische hoeve achteringelegen ten oosten van de Herenweg. Ten westen, restant van omwalling zie reliëf en knotwilgen. Ten zuiden, restant van boomgaard. Hoeve met losse bestanddelen op een deels begroend erf.

Boerenhuis onder pannen zadeldak (nok loodrecht op straat) - mogelijk met 18de-eeuwse kern -, van het langgestrekte type ten gevolge van de geïncorporeerde stalling. Markerende opkamer met hogere nok. Verbouwd karakter door gewijzigde muuropeningen en houtwerk.

Ten westen van het boerenhuis, bergschuur blijkens kaartmateriaal opgericht tussen 1760 en 1803. Rode baksteenbouw met steunberen onder hoog schilddak (nok loodrecht op boerenhuis, golfplaten). De binnenindeling en de dakconstructie werden na een brand in 1937 gewijzigd.

• D'HOOGE, A.M., De bergschuren in de Vlaamse noordzeepolders, een bijdrage tot de studie van de West-Vlaamse landelijke bouwkunst, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Gent, 1978, p. 159-161.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda