• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kleine hoeve

Beschrijving

Kleine hoeve, bestaande uit woonhuis en stal gelegen in de dorpskom van Westkapelle. Het is niet duidelijk of de hoeve reeds aangeduid is op de Ferrariskaart (1770-1778); op het primitief kadasterplan (1826) en op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) wordt de hoeve wel weergegeven. Daarop wordt ze getekend als een langgestrekt boerenhuis annex stallingen met twee achterliggende bijgebouwen. In 1861 wordt rechts voor het gebouw een schuur aangebouwd, waardoor een L-vormige plattegrond ontstaat. In 1864 wordt dit nieuwe schuurtje omgebouwd tot woning. In 1912 en 1920 gebeuren enkele verbouwingen aan het woonhuis, waardoor het woongedeelte verder naar achter toe doorloopt. In 1920 wordt het eigendom opgesplitst in twee, waarbij het huidige gebouw overblijft, bestaande uit woonhuis met bijhorende stallen/schuurtje. Het afgesplitste linkergedeelte is ondertussen afgebroken; het huidige nummer 7 kreeg bijkomende aanbouwen aan de erfzijde.

De hoeve in de Sluisstraat nummer 7 is een karakteristiek geheel aan de rand de dorpskern van Westkapelle. De hoeve bestaat uit een eind 18de- of begin 19de-eeuwse lange stalvleugel (nok parallel aan de straat) met hooizolder en doorgang voor de wagens en haaks daarop een woonhuis (nok loodrecht op straat) dat als volume in 1861 is opgetrokken en is verbouwd begin 20ste eeuw.

Tegen de straat aan ligt het haaks geplaatste, bakstenen woonhuis van anderhalve bouwlaag en twee traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Het wordt gekenmerkt door een puntgevel die voorzien is van een verzorgde beraping, met horizontale vlakke gecementeerde banden en accoladeboogvormige versieringen boven de muuropeningen. Het houtwerk is vervangen met uitzondering van het houten T-venster op het gelijkvloers. De zijgevels zijn van blote baksteen (rechts) en bezet met kunstleien (links).

De daarachter en daarnaast gelegen oudere stalvleugel is een verankerde baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen; nok parallel aan de straat). De lijstgevel is witgekalkt met gepekte plint; voorgevel met staldeur en kleine rechthoekige vensteropeningen; laaddeur naar hooizolder; ijzeren schuifdeur voor de wagendoorgang.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen ten Brugge, Mutatieschetsen, Knokke-Heist, Westkapelle, 1845/3, 1863/3, 1906/1, 1907/2, 1926/7.