Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, waarvan het lage witgekalkte boerenhuis (nu in twee gedeeld) teruggaat op een 18de-eeuwse hoeve, vanaf eind die eeuw uitgebaat als herberg "De Vrede". Eind 19de eeuw wordt de hoeve uitgebreid met een schaapstal met houten muren en dakbedekking in stro, nu vervangen door een stenen stal. Naar verluidt verbleven Napoleon en Leopold I in deze herberg, bij hun respectievelijke inspecties van de Zwinmonding in 1811 en het Leopoldfort (voormalige Hazegrasfort) in 1834.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda