erfgoedobject

Kasteel Witte Duiven Hoeveken

bouwkundig element
ID
58617
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58617

Juridische gevolgen

Beschrijving

"Kasteel Witte Duiven Hoeveken". Monumentaal landhuis in ruime tuin, die circa 2000 volledig is verkaveld voor villa's.

Gebouwd in 1948 op een perceel waar een "huis en plaets" worden afgebroken, die er van bij het begin van de 19de eeuw staan. Bakstenen, witgeschilderd complex bestaande uit drie U-vormig geplaatste vleugels, centraal het woonhuis, bijgebouwen in de zijvleugels. Vooraan aan de Graaf Jansdijk toegankelijk door een grote poort, eenzelfde poort in de Jan de Vischstraat aan het uiteinde van het perceel. Aan de kant van de dijk, een waterput, stalling en gaanderij.

Gebouwd in heel rijk uitgewerkte, eclectische stijl met elementen uit de neogotiek en de cottagestijl, voorzien van dakkapellen, gaanderij, hoektorentjes, rijk uitgewerkte schoorstenen enzovoort.

Het schrijnwerk is bewaard en heeft een uitzonderlijk rijke detaillering, bijvoorbeeld uitwerking van de deurklinken als handjes, voorzien van smeedwerk enzovoort.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Kadastrale legger, artikel 3, 140, 234, 5606; Mutatieschetsen, 1864/31, 1946/131, 1948/145, 1951/28.

Bron: CALLAERT G., VANNESTE P. & HOOFT E. met medewerking van DE LEEUW S. & STRUYF J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteel Witte Duiven Hoeveken [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58617 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.