Onze-Lieve-Vrouwkapel

Beschrijving

De "kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Graaf Jansdijk" is gelegen aan de erfingang van de zogenaamde "Kapelhoeve" aan de Graaf Jansdijk nummer 482. Deze historische hoeve is gelegen in de Vagevuurpolder en is vanaf de Graaf Jansdijk te bereiken via een lange erfoprit. Bij de toegang van het erf wordt in 1893 een kapel gebouwd in opdracht van Maria Breydel, als dank aan Maria voor een genezing. Juffrouw Maria Breydel was de Brugse eigenares van de pachthoeve, die later genoemd wordt naar zijn beroemde kapel. De bekendheid van de bidplaats is ontstaan door de bedevaart die sinds 1908 elk jaar in mei, de Mariamaand, en in oktober, de Rozenkransmaand, wordt gehouden vanaf de Heilige Margarethakerk in het centrum van Knokke naar de kapel. Het initiatief tot het inrichten van de bedevaart werd genomen door de toenmalige pastoor Ronse. Hij kwam naar verluidt op het idee nadat een meisje uit de buurt, Eugenie Mattheeuws, van een ernstige beenbreuk genas nadat ze elke dag voor genezing was gaan bidden in het kapelletje. De kapel was vroeger ook bekend als "de kapel van Pieter Bonte", naar de pachter van de hoeve ten tijde van de bouw van de kapel.

De kapel is gelegen langs de Graaf Jansdijk, aan de rand van een ongeschonden stuk polderlandschap. In 1977 werden drie bomen naast de kapel geplant als afscherming tegen de strakke westenwind. Bakstenen kapel in eenvoudige neogotische stijl onder zadeldakje met mechanische pannen, oorspronkelijk in blote baksteen opgetrokken, met plint, negblokken en een spitsboogfries in natuursteen; na 1926 bepleisterd en witgekalkt met gepekte plint. Tuitgevel met schouderstukken en oorspronkelijk een stenen kruis als bekroning; spitsbogige muuropeningen, o.m. deuropening met arduinen dorpel; dubbele houten deur. Interieur met houten spitstongewelf en vloer van cementtegels. Achterwand ingenomen door een grote gipsen Mariagrot, waarvoor een smeedijzeren hek.

• LANNOY D. 1998: Knokke-Heist. Terugblik, Knokke-Heist, 202-203.
  • VAN DEN HEUVEL E.H.J. 1983: De kapel van Pieter Bonte of O.L.Vrouw Gravejansdijk, Cnoc is Ier 20, 84-86.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda