Gekoppelde villa

• is aangeduid als beschermd monument Gekoppelde villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Asmodée-Born Coli

Beschrijving

Gekoppelde villa in cottagestijl zogenaamd "Asmodée-Born Coli (?)" gelegen op een duinhelling op de noordoostelijke hoek van de Elisabetlaan en het Britspad.

Opgetrokken volgens kadaster in 1928 naar een ontwerp (1923) van Joseph (Jos) De Groote. In 1933 gebeurt een afsplitsing van het perceel behorend bij nummer 18, om aldus een tweede kleine verbindingsweg te voorzien van de Elisabetlaan naar het Britspad. In 1959 ondergaat nummer 18 een verbouwing door architect Florimond Vervalcke (Knokke).

Gekoppelde villa van twee oorspronkelijk in spiegelbeeld opgetrokken woonsten in cottagestijl, gebouwd op de nog behouden natuurlijke duinhelling, thans bestaande uit onder meer gazon en lage aanplantingen, deels omhaagd. De oorspronkelijke bakstenen tuinmuur is behouden; het hekwerk tussen de pijlers en naar de inkom dateren van later. Vrij monumentale baksteenbouw van twee bouwlagen en half ondergrondse kelderverdieping onder combinatie van overkragend pannen zadel- en schilddak op houten consoles; dakkapellen, vernieuwd bij nummer 18. Bewaarde oorspronkelijke afwerking van materialen, met name ongeschilderde bakstenen onderbouw, bepleisterde bovenbouw met pseudo-vakwerk. Typerende in- en uitzwenkende muurpartijen als gevolg van erkers en balkons; het inspringend overdekt terras van nummer 18 en het hoekbalkon zijn dichtgebouwd. Dominerende centrale traveeën bekroond door puntgevels met windbord waarin dakvensters in vorm van driezijdige erkers op boegvormige console. Achtergevel vrij horizontaliserend uitgewerkt met breed overkragende kroonlijst op consoles; veelzijdig uitgewerkte erkers onder schilddaken op de begane grond. Verzorgd voornamelijk witgeschilderd schrijnwerk, grotendeels bewaard; vernieuwde balkonleuningen. Twee-, drie- of vierdelige ramen (onder meer schuiframen) met kleine roedeverdelingen voornamelijk in de bovenlichten. Nummer 16 bewaart nog de originele slingerende trappartij in baksteen die leidt naar de hoger gelegen inkom aan de zijgevel; heraangelegd bij nummer 18. Inkom uitgewerkt als porticus op houten pijlers, nummer 18 met nieuw voorgelegen open terras. In duinhelling deels geïncorporeerde garages met nieuwe poorten, gescheiden door bakstenen muur, bij nummer 18 deels gecementeerd en afgesloten van tuin door later aangebrachte muur.

Het plan van beide woonsten is niet strikt in spiegelbeeld opgevat. Beide zijn wel ontworpen vanuit een centrale traphal waarop de diverse vertrekken uitkomen als onder meer salon, eetkamer, badkamer en keuken.

• Archief Compagnie Het Zoute Knokke-Heist, Bouwaanvragen, nr. 199, 433.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 209: Mutatieschetsen, Knokke-Heist, 1928/24, 1933/30.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale Leggers, Knokke-Heist, artikels 1220, 2608, 3693.
  • Archief Vriendenkring Gidsen Blankenberge.
  • Sint-Lukasarchief Brussel, Inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Villawijk Prins Karellaan te Knokke-Heist, in opdracht van WITAB (Westvlaamse Intercommunale voor Technisch Advies en Bijstand Brugge), deel III, mei-juni 1994.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda