Villa Nautilus-Arcadië

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Nautilus-Arcadië

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Ensemble van villa's

Beschrijving

Villa "Nautilus-Arcadië", samen met nummers 5 en 9 deel uitmakend van ensemble van twee dubbelvilla's naar ontwerp (1927) van de Antwerpse architect Léon Stynen (1899-1990), opgetrokken volgens kadaster in 1928.

Hoger gelegen dubbelvilla in cottage- en art-decostijl, waarvan het architecturaal concept mee wordt bepaald door de goede inwerking in de duinhelling, met geïntegreerde trappartijen en plateaus. Heden duinhelling als omgevende tuin bestaande uit gazon en deels verhard. Behouden oorspronkelijke bakstenen tuinmuur waarachter haag. Vrij robuuste bakstenen volumes van één deels in de helling ingewerkte bouwlaag en twee dakverdiepingen onder grote overkragende pannen zadeldaken. Typerend oorspronkelijk materiaalgebruik: hoge ongeschilderde bakstenen sokkel in streks verband, waarboven baksteen in horizontaal verband en bepleisterde en witgeschilderde bovenbouw. Heden grotendeels witgeschilderd met zwartgeschilderde sokkel. Opmerkelijk is de grote overkragende geveltop waarin zwaar vakwerk op consoles. Levendige volumewerking door onder meer erkers en terrassen. Breed terras (nummer 3) onder zadeldak waarvan kroonlijst met gebogen uiteinden, opengewerkt door rondboogarcade op typerende korte sigaarvormige zuiltjes. De onderbouw van de villa is verbouwd in de jaren 1940 door architect P.-A. Janssens (Gent); hierbij zijn onder meer de halfronde erker aan de straatzijde verwijderd, de halfopen voorportalen dicht gemaakt en een andere toegangstrap aangebracht in breuksteen. Rechthoekige muuropeningen en schrijnwerk met kleine roedeverdeling en glas in lood. Hoger gelegen inkomportalen aan voor- en zijgevel; later aangebrachte inkom aan westgevel bij nummer 1. Nieuw aangebouwde garages aan noordzijde met verharde oprit.

Het plan van de villa is opgebouwd rond een centrale hal die toegang verschaft tot de andere ruimten. Goed georiënteerde indeling zie salon met erkervormige uitbouw en terras aan zuidzijde; aan noordzijde keuken en garage.

• Archief Compagnie Het Zoute Knokke-Heist, Bouwaanvragen, nummer 347.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 209: Mutatieschetsen, Knokke-Heist, 1928/22, 1928/28, 1944/3.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale Leggers, Knokke-Heist, artikels 1220, 3938, 3899.
  • Architectuurarchief van de provincie Antwerpen, Archief Léon Stynen, nummer 105.
  • Gemeentelijk archief Knokke-Heist, Bouwdossiers, Knokke O.W., nummer 1170.
  • Sint-Lukasarchief Brussel, Inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Villawijk Prins Karellaan te Knokke-Heist, in opdracht van WITAB (West-Vlaamse Intercommunale voor Technisch Advies en Bijstand Brugge), deel V, mei-juni 1994.
  • BONTRIDDER A., Gevecht met de rede, Léon Stynen. Leven en werk, Antwerpen, 1979.
  • CATTOOOR W., Het modernisme te Knokke van '20 tot '40, onuitgegeven verhandeling Hoger Architectuurinstituut Sint-Lucas, Gent, 1986.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda