Maalderij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Maalderij

Beschrijving

Voormalige maalderij. Maalderijgebouw opgetrokken door mulder Louis Van Brussel in 1890, op het erf van de oude houten korenwindmolen, op de kaart van de Ferraris opgetekend als "meulen 't Waterlant", reeds afgebeeld op de kaart van Pourbus van 1570 en gesloopt in 1910. Later kwam de maalderij in handen van Henry Buysse, De Muldere, Domien De Wolf en van 1952 tot 1985 Germain Deveneyns. Erf aan de straatkant afgesloten door betonplaten.

Aan de straat gelegen bakstenen maalderijgebouw van drie bouwlagen hoog onder zadeldak (pannen). Getoogde poort met erboven laadluiken in de zijgevel op het erf. Voorts licht getoogde raampjes met ijzeren roedeverdeling. Goed bewaarde binnenconstructie met bakstenen vloer, ijzeren zuilen en ijzeren troggewelven en houten trap. Eveneens behouden maalinrichting met steenkoppel met alle bijbehorende uitrusting: laadkaai, steenkist, kaar, lichtwerk, onderaandrijving, regel- en touwwerk, meelgoten. Overbrenging met drijfriem. Bewaarde haverpletter en bascuul. Voorheen met stoommachine op gemetste sokkel in lokaal ernaast.

• DE WILDE I., Groot Sint-Laureins in oude foto's, deel 1, Eeklo, 1990; deel 3, Eeklo, 1992.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen