Stadswoning Den Witten Engel

Beschrijving

Diephuis heden van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), in kern daterend uit de tweede helft van de 16de of uit de 17de eeuw.

Gecementeerde verankerde tuitgevel, aanpassing van vroegere trapgevel (zie twee rechtse treden)? Rechthoekige bovenvensters met arduinen lekdrempels uit de 19de eeuw. Behouden rechthoekig luikgat geflankeerd door twee kleinere gedichte luiken telkens onder druiplijst; omlopende waterlijst ter hoogte van de onderdorpels. Dichtgemetseld luikgat boven in top. Verbouwde begane grond.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde

Aanvullende informatie

Het woonhuis werd opgericht in de periode 1560-1570. In 1648 werd de houten zijgevel gesloopt en vervangen door een stenen gevel. Tezelfdertijd werd het gebouw met één verdieping verhoogd. In het midden van de 17de eeuw vormde het huis één geheel met het pand Sint-Katelijnestraat 46.
  • Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000693, Sint-Katelijnestraat, (BRENDERS F., 1987).