Brouwerswoning Tack

Beschrijving

Voormalig woonhuis van brouwer Tack. In oorsprong 18de-eeuws dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën, circa 1901, uitgebreid met twee traveeën (links). Volgens bouwplan van 1882 werd de gevel voorzien van nieuw schrijnwerk, onderdorpels en plint. In 1943 werd de woning uitgebreid met een erker aan de achtergevel.

Beschilderde en bepleisterde lijstgevel op arduinen plint. Horizontaal benadrukte gevel door de doorgetrokken onderdorpels van de bovenvensters, de waterlijsten en de geprofileerde houten kroonlijst. Rechthoekige vensters, beluikt (persiennes) op de begane grond en met later aangebrachte rolluikkasten op de bovenverdieping. Segmentbogige deur in arduinen omlijsting onder druiplijstje met strekken. De twee traveeën links worden benadrukt door schijnvoegen. Centraal dakvenster met oeil-de-boeuf. Halfronde erker. In 1943 aangepaste achtergevel.

Interieur: kelder bereikbaar via bakstenen trap; deels overwelfd door graatgewelven uitlopend op vierkante pijlers. Centrale gang met vloer van zwarte en witte marmer. Bepleisterde en beschilderde wanden.

Rechts van de gang, voormalige keuken, thans opslagruimte: kleurrijke cementtegelvloer; volledig betegelde wanden met zeer kleurrijke lambrisering met als hoofdmotief gestileerd draakje in medaillon. Eenvoudige schouwmantel. Ingebouwde houten kasten.

Links van de gang voormalig salon, thans opslagruimte van het museum. Parketvloer met ruitmotief; houten lambrisering met erboven panelen in lijstwerk; behangpapier. Bepleisterd plafond met geprofileerd lijstwerk. Eenvoudige marmeren schouw.

De centrale gang geeft toegang tot de aanbouw van 1943 verlicht door centrale lanterneau en met trap leidend naar de bovenverdieping; neo-empire-aankleding, zie palmetten, vergulde griffioenen en rondboognis.

Deze ruimte geeft op zijn beurt toegang tot een imposante eetkamer. Eetkamer aan de straatzijde: parketvloer; wanden geritmeerd door vlakke pilasters met verdiepte panelen en verguld lijstwerk en bladkapiteel. Lambrisering met stucwerk met erboven textiele wandbespanning. Bepleisterd en beschilderd plafond, verdeeld in drie vlakken door moerbalken; geprofileerd lijstwerk. Rechthoekige vensters met houten gordijnkasten. Marmeren empireschouw; wangen met vrouwenfiguren; centraal typisch zwaanmotief. Houten schouwboezem met spiegel en erboven paneel met fruitmand met vogels en guirlande.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, mutatieschetsen nr. 207 (1901/schets 130, 1943/schets 14).
  • Stadsarchief Kortrijk, 22, nr. 694.