Koningin Astridpark

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Koningin Astridpark

Beschrijving

Voorheen het Volkspark. Aangelegd in 1907. Hiervoor werden een 100-tal woningen en enkele beluiken aan de noordzijde van de Brugse- en Meensestraat gesloopt (1905-1906). Ontworpen door stadsarchitect Victor Moulart. Tuin volgens Frans model, vrij symmetrisch en geometrisch opgebouwd, met een waterpartij, twee halfronde overkapte loofgangen van Amerikaanse linden en een formele tuin met rechthoekig gazon. In 1931 bronzen borstbeeld van burgemeester Reynaert. Tevens aanleg van de drie waterbassins op drie verschillende niveaus. Waterspuwend dolfijntje bij de staart vastgehouden door putto van Koos van der Kaaij. Oostelijk deel meer romantisch opgevat met rotspartijtjes, en een watertrap, een betonnen boogbruggetje met typische borstweringen. Vroeger ook vlasstellingsmolen (tot 1940). In 1967 zuidkant verkleind voor het verbreden van de Brugse- en Meensestraat. In 1995 westkant uitgebreid door slopen van huizen rond Mosselbank. Dit deel werd aangelegd door Geert Lakiere, groenarchitect van de stad.

In 1938 aanleg van het "ASTRIDROZENHOF" ten noorden van de Graaf de Smet de Naeyerlaan. Beeld te midden van geometrische tuin met zes radiale paden. Witstenen beeld van koningin Astrid van Alfred Courtens. Achter het beeld pergola met klimrozen. Breuksteen voor de pijlers en rustbanken.

• DEBRABANDERE P., Historische parken en tuinen, Kortrijk, 1992, p. 139-147.