Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Herenhuis van 1872 opgetrokken in opdracht van Lecomte. Pas op mutatieschets van 1874 aangeduid als een rechthoekig volume met aanbouw links op de achtergevel. In 1914 in opdracht van notaris V. Vansteenhuyse wijzigen van voorgevel van het woonhuis, dit is rondboogdeur bekroond met balkon met smeedijzeren hek in plaats van steekbogige deur bekroond met ander balkon en wijzigen kelderopeningen. In 1937 komt een groot deel van het koetshuis van nummer 12 bij nummer 14 . In 1939 wordt een deel van het koetshuis afgebroken en wordt een nieuw losstaand deel tegen de tuinmuur gebouwd. Heden hoort het koetshuis bij een pand in de Hoveniersstraat.

Onderkelderd neoclassicistisch herenhuis van vier traveeën en drie bouwlagen. Bepleisterde lijstgevel met imitatiebanden op de begane grond, en arduinen plint en treden voor de inkom. Beperkte neoclassicistische inbreng, cf. fascesmotief van deuromlijsting, consoles van lekdrempels op bovenverdieping en consoles van kroonlijst. Steekbogige vensters in vlakke omlijsting op begane grond, geriemde omlijsting diamantkopsluitsteen voor de bovenvensters met T-ramen. Rondboogdeur bekroond met balkon met smeedijzeren hek. Deels gaaf bewaard eclectisch interieur met rechts enfilade van salon, eetkamer en wintertuin. Salon in neo-Lodewijk XVI-stijl en neorenaissance eetkamer. Wintertuin met rotsformaties in stucwerk voorzien van plantenbekkens en zenitale verlichting van glas in lood. De vloerpartij bestaat uit mozaïek. Traphal met marmeren vloer en dito lambrisering en houten slingertrap.

• Rijksarchief Kortrijk, Modern stadsarchief Kortrijk, voorl. nr. 4871.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, primitief kadasterplan; mutatieschetsen nr. 207 (1840/schets 4, 1871/schets 24, 1873/schets 31, 1874/schets 31, 1882/schets 28, 1937/schets 2, 1939/schets 1); legger nr. 212 (nrs. 475/3, 1745, 3400, 3715, 13504).
  • DEBRABANDERE P., Kortrijkse gevels van neoklassicisme tot nieuwe zakelijkheid, Kortrijk, 1983, p. 73, fig. 67.