Herenhuis ontworpen door E. Van Hoecke-Peeters

Beschrijving

Voormalig herenhuis gebouwd in 1890 in opdracht van industrieel Camille De Stoop-Depoorter, directeur van de vlasweverij gelegen in de Minister Liebaertlaan. Naar een ontwerp van de Kortrijkse architect EM. Van Hoecke-Peeters. De woning doet sinds 1973 dienst als gezinsvervangend tehuis "Groeninge".

Natuurstenen lijstgevel in neorenaissancestijl van vijf traveeën en drie bouwlagen op verhoogde begane grond. Arduinen sokkel met rechthoekige, getraliede keldermonden. Linker zijrisaliet van één brede travee afgelijnd door pilasters op de begane grond. Tweede bouwlaag geaccentueerd door driezijdige houten erker rustend op arduinen console met Mercuriuskop. Rechthoekige muuropeningen, op de verdiepingen in een arduinen omlijsting. Op de eerste en tweede verdieping respectievelijk bekroond door driehoekig fronton en eenvoudig entablement. Smeedijzeren borstweringen. Fraai uitgewerkte houten vleugeldeur met bovenlicht. Handvat met leeuwenkoppen. Achtergevel gemarkeerd door houten veranda op arduinen plint.

Gaaf bewaard interieur, merkwaardig omwille van de gediversifieerde eclectische aanpak. Enfilade van twee salons en veranda. Wanden bekleed met ingespannen geschilderde doeken, gesigneerd C. Montald, respectievelijk van 1903, 1899 en 1892.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. W/00654.
  • Stadsarchief Kortrijk, 74, nr. 1353.