Hotel du Damier

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hotel Damier

• is aangeduid als beschermd monument Hotel du Damier

Beschrijving

Voormalige afspanning, thans "Hotel (du) Damier". Oudste vermeldingen gaan terug tot 1398 als "huis ten Scake". Het hotel werd in 1944 aan de achterzijde uitgebreid, naar ontwerp van P. Ongenae (Brussel).

Breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder geknikt zadeldak (pannen en leien). Twee houten dakvensters met schouderboog. Rococolijstgevel van 1769, bekroond door driehoekig fronton met oculus omgeven door verguld rankwerk; het fronton wordt bekroond door een verguld smeedijzeren uithangbord met twee schaakborddragende leeuwen. Begane grond van geblokte Atrechtse zandsteen. Bepleisterde en beschilderde bovenbouw, horizontaal belijnd door de waterlijsten en aflijnend pseudo-risaliet, rustend op vergulde consoles. Verdiepte rechthoekige bovenvensters met vernieuwd schrijnwerk, naar oud model. Deels vergulde franse balkons. Begane grond met getoogde muuropeningen. Links, korfboogpoort die leidt naar de voormalige binnenplaats met stallingen, thans receptieruimte van het hotel.

Interieur. Rechts van de koetsdoorgang, herberg met bepleisterde en beschilderde wanden en plafond. Wanden met rechthoekige panelen met schouderbooglijst, van elkaar gescheiden door vlakke pilasters met Corinthisch kapiteel en schelpmotief. Poortdoorgang leidt naar de in 1944 bijgebouwde vleugels, gegroepeerd rondom een binnentuin en waarvan de inrichting werd ontworpen door de "Kunstwerkstede gebr. De Coene". Receptie met houten planken vloer, drie-vierde houten lambrisering en bepleisterd plafond met typerend geometrisch motief. Monumentale schouw met natuurstenen mantel en houten boezem. Rechts houten bordestrap die leidt naar een eclectisch aangeklede feestzaal, getypeerd door de rechthoekige panelen met katoenen wandbespanning waarboven fries met golfmotief. Bepleisterd plafond, opgedeeld in verschillende vlakken door de balken; omlopende kooflijst. Marmeren schouw met spiegel. Achtergelegen vergaderzaal, "de vlaskamer", wanden beschilderd met taferelen die de vlasbedrijvigheid in de Leiestreek illustreren, door Mabille (Brussel).

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, nr. W/00386, W/00396 en W/00654.