Herenhuis met koetshuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

• omvat de aanduiding als beschermd monument Herenhuis

Beschrijving

Voormalig herenhuis, heden winkel, gedateerd 1876 door middel van jaarcartouche en hoogstwaarschijnlijk naar ontwerp van Leopold De Geyne (Kortrijk). Neoclassicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien) voorzien van een houten oculi. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op sokkel van natuursteen. Horizontale gevelbelijning door de imitatiebanden van de begane grond, de gekorniste puilijst, de cordonvormende lekdrempels op versierde consoles, het gekorniste hoofdgestel en dito houten gootlijst met tandlijst op klossen. Verticaliserend deurrisaliet oplopend in dakvenster met voluten en gebogen fronton. Aflijnende geblokte pilasters op de bovenverdieping. Venster met uitgewerkte borstwering met balusters en bekronend hoofdgestel op consoles. Rechthoekige muuropeningen. Omlijste bovenvensters met uitgewerkte sluitsteen en kroonlijst.

Eclectisch interieur. Centrale hal met bepleisterde wanden geritmeerd door gemarmerde houten zuilen en pilasters. Zwarte marmeren vloer met afwisselend witte vierkanten en cirkels. Stucwerkplafond met casementen en uitgewerkte consoles. Hal leidt naar trappenhuis met houten trap met marmeren aanzettrede. Salon aan de straatzijde links: Planken vloer. Sokkellambrisering waarboven muurvlakken met vergulde lijst. Rijk versierd plafond met verguld stucwerk. Beschilderde vleugeldeur met supra-porta met guirlandes. Witte marmeren schouwmantel bekroond met vergulde spiegel.
Salon aan de achterzijde: Sokkellambrisering met paneelwerk waarboven muurvlakken met zeven wandschilderingen op paneel met romantisch taferelen, gesigneerd en gedateerd L. Taverne, 1884. Bepleisterd en beschilderd plafond met lijstwerk. Hoeken met medaillon met geschilderde bloemmotieven. Schouwmantel van zwarte marmer met ingewerkte kachel, bekroond door vergulde spiegel met medaillon en guirlande. Salon aan de straatzijde rechts: Bepleisterde wanden en plafond met rozet. Eenvoudige zwarte marmeren schouw waarboven rondboognis met spiegel. Ingebouwde fraaie wintertuin onder glazen koepel en met mozaïekvloer gedateerd 1880 en met de initialen A.V.E., verwijzend naar de opdrachtgever Arsène Vercruysse-Elleboudt.

Aansluitende tuinvleugel met oudere kern, zie cartouche met jaartal 1758. Breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan straatvleugel, Vlaamse pannen). Bepleisterde lijstgevel op arduinen plint. Getoogde vensters, waartussen verdiepte verticaliserende muurvlakken. Aangepaste muuropeningen links op de begane grond. Deels aangepast interieur. Rechts behouden plafonds verdeeld door balken in drie vlakken en met fraai stucwerk en rozetten.

Aan de Handboogstraat, voormalig koetshuis van één bouwlaag onder zadeldak. Rondboogpoort in natuursteenomlijsting en onder druiplijst. Erboven verweerde, vermoedelijke, jaarsteen. In oorsprong twee bouwlagen, zie oude prentbriefkaarten.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummer W/00654.