Burgerhuis met 18de-eeuwse kern

Beschrijving

Burgerhuis met 18de-eeuwse kern, zie interieuraankleding, maar met aangepast parement uit midden 19de eeuw. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op sokkel van arduin. Rechthoekige, gedeeltelijk aangepaste muuropeningen in geprofileerde omlijsting. Benedenvensters onder eenvoudig entablement. Beglaasde en getraliede deur uit de jaren 1920.

Hoofdzakelijk 18de-eeuws interieur aangekleed in Lodewijk XV-stijl. Hal met houten bordestrap. Marmeren aanzettrede. Twee trappalen met als hoofdvorm voluten, verfraaid door rocaille en acanthusbladeren. Bepleisterd plafond met koof- en profiellijst. Salon met lage lambrisering van stucwerk afgeboord door lijst met gekoppeld peermotief en bladwerk. Muurvlakken tussen de vensters versierd met attributen van de schilderkunst en beeldhouwkunst. Bepleisterd plafond met rondlopende plastisch uitgewerkte fries met rocaille, blad- en bloemmotieven en rozet. Paneeldeuren met supra-portas van stucwerk. Westwand met schouw met marmeren mantel met golvende bovendrempel. Spiegel waarboven stucwerk met muziekinstrumenten onder meer twee blokfluiten. Woonkamer met lage lambrisering waarboven muurvlakken gemarkeerd door consoletafeltje waarboven spiegel in omlijsting en waarboven bloementuilen met strikmotief. Vleugeldeuren met uitgewerkte supra-portas onder meer met medaillon met buste van opdrachtgever omgeven door rankwerk. Marmeren schoorsteenmantel waarboven spiegel gevat in gesneden lijst en bekroond door rocaille.

• DEBRABANDERE P., Franse stijlinterieurs in Kortrijk, 1990, p. 127-133.