Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Gesloten hoeve met huidige uitzicht grosso modo uit de tweede helft van de 19de eeuw, doch oudere kern: een gesloten hoeve is reeds afgebeeld op de Ferrariskaart (1771-1777), en sporen hiervan bleven naar verluidt bewaard in het interieur, en in de getoogde venster in rechthoekige kalkstenen omlijsting met geprofileerde neg in de rechterzijgevel van het woonhuis (tweede helft 18de eeuw); de gesmeed ijzeren muurankers verwijzen naar een nog oudere kern uit de tweede helft van de 17de eeuw. Een gedeelte van het huidige gebouw wordt door een opschrift op de sluitsteen van de inrijpoort gedateerd 1806.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (mechanische pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, de inrijpoort in de vleugel aan straatzijde (noordoosten), het woonhuis rechts haaks erop aansluitend (noordwesten), tegenover het woonhuis de stallen en tegenover de inrijpoort de dwarsschuur.

De bakstenen muuropeningen dateren, op hogervermeld venster en de inrijpoort na, uit eind 19de-begin 20ste eeuw. De inrijpoort is een verankerde bakstenen korfboogpoort, geflankeerd door bakstenen pilasters en voorzien van een hardstenen sluitsteen met opschrift: 1806/T M; oorspronkelijk houtwerk.