Neogotische kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Harteklop

Beschrijving

Neogotische kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Harteklop van 1912, gebouwd op de plaats van de vroegere kapel van 1889. Rechthoekige plattegrond. Rode baksteenbouw op natuurstenen sokkel onder leien wolfsdak met dakruiter en smeedijzeren kruis. Langsgevel geritmeerd door steunberen en twee spitsboogvenster, achtergevel met centrale steunbeer waarboven rond venster. Naar Engelse cottagestijl geïnspireerd portiek met windborden.

Interieur. Spits, houten tongewelf boven gepleisterde en witgeschilderde muren, met houten lambrisering. Boven sokkel van altaar gepolychromeerd altaarstuk, waarboven glas-in-loodraam met voorstelling van Onze-Lieve-Vrouw-van-de-Harteklop (1950). Opschrift in schip "Julie Chomée - I. Vandeputte. Pastor H. Veys. Burgemeester 1889".

• DEBRABANDERE P., De neogotische bouwkunst in Kortrijk, in De Leiegouw, jg. XXXIX, 1997, p. 47.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline