Woning van Stijn Streuvels

Beschrijving

Voormalig woonhuis van Stijn Streuvels van 1879 tot 1887. Traditioneel rijhuis gelegen aan de noordzijde van de Heuleplaats. Vermoedelijk eind 18de-eeuws kleine burgerwoning, die werd aangepast in de 19de en 20ste eeuw. Tot 1879 was het gemeentehuis er gevestigd.

Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Eenvoudige baksteenbouw met beraapte voorgevel, vermoedelijk daterend uit het begin van de 20ste eeuw. Rechthoekige muuropeningen met eenvoudige witgeschilderde omlijsting, met 19de-eeuws schrijnwerk. Arduinen onderdorpels. Aangepaste benedenvensters.
Interieur, dat volgens de beschrijving van Stijn Streuvels in Heule (1942), nauwelijks gewijzigd is. Typische kelder met bakstenen tongewelf. Verschillende ruimtes met eenvoudige houten schouwmantels. Eenvoudige houten steektrap.

• THIERS P., Streuvels "Huis met de gerotseerde voorgevel", in Heulespiegel, nr. 32, december 2000, p. 20-29.
  • STREUVELS S., Heule, Kortrijk 1942, p. 53-57.
  • Wie redt laatste Streuvelshuis? Noodkreet van heemkundige kring, in Krant van West-Vlaanderen, vrijdag 9 februari 2001.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline