Sint-Antonius van Paduakapel

Beschrijving

De Sint-Antonius van Paduakapel of de "Kapel van de familie Van Houtteghem". Bedehuis opgetrokken in 1893, zie jaartal in blind arduinen roosvenster boven de deuropening, door de familie Van Houttegehem. Naar aanleiding van het eeuwfeest van de kapel wordt ze in 1993 gerestaureerd.

Neogotisch bedehuis van rode baksteen, aan de voorzijde op arduinen sokkel. Kapel op rechthoekig grondplan, koor met driezijdige sluiting. Leien zadeldak met achtzijdige dakruiter bekroond door ijzeren kruis. Trapgevel van vijf treden met spitsbogige muuropening. Boven de houten deur gebrandschilderd bovenlicht met opschrift "ST. ANTONIUS VAN PADUA" en zijn afbeelding, gevat in een geprofileerde bakstenen omlijsting. Arduinen vierpas met datum "1893" in geveltop. Zijgevel met rechthoekige spaarvelden en spitsbogige muuropeningen. In het koor, twee spitsbogige vensters met gebrandschilderde ramen.

Interieur. Bepleisterde en beschilderde wanden, spits tongewelf. Koor en bidplaats van elkaar gescheiden door neogotisch houten hekwerk. Marmeren altaar met gepolychromeerd gipsen beeld van de Heilige Antonius van Padua met kind.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, mutatieschetsen 207 (1893/schets 4, 1920/schets 16, 1942/schets 7); legger 212 (artikelnrs. 61 en 333).
  • DEBRABANDERE P., De neogotische bouwkunst in Kortrijk, in De Leiegouw, jg. 39, nr. 1, 1997, p. 67-69.
  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 308.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline