Volkshuis De Volksvriend

Beschrijving

Volkshuis van 1933, "DE VOLKSVRIEND", voorheen "Het Vlaams Huis". Voorgevel in art-decostijl met modernistische inslag, zie strak belijnde hoofdgevel van gele baksteen afgewisseld met dito beraping gemarkeerd door spel van horizontalen en verticalen, onder meer door doorgetrokken onderdorpels en vensters met roedeverdeling. Gevel sterk opengewerkt door grote rechthoekige muuropeningen. Rechts doorgetrokken poorttravee met veelzijdige erker eindigend op beglaasde rand onder sterk overkragend plat dak. Poort geeft toegang tot beluikje (nummers 13-17) van woonhuizen van één bouwlaag, heden met vernieuwde beraping.

• DEWILDE B., VIERSTRAETE J.P., Gids voor Groot-Kortrijk, Antwerpen, 1982, p. 343.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline