Begraafplaats

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begraafplaats

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeven De Zon en De Maan met omgeving

Beschrijving

Het oorspronkelijke kerkhof bevond zich rond de oude kerk, ten zuiden van de baan Hasselt-Bilzen. Waarschijnlijk werd het bij de bouw van de nieuwe kerk naar deze iets zuidwestelijk gelegen plaats overgebracht. Op de stafkaart van 1872 staat het hier reeds aangeduid.

Achteraan op het kerkhof ligt de grafkapel van de familie de Renesse van Schoonbeek, uit eind 19de eeuw. Rechthoekig, bakstenen gebouw van twee traveeën onder zadeldak (kunstleien) op een bakstenen plint met hardstenen lijst. Twee oculi in hardstenen omlijsting in de zijgevels. De voorgevel is voorzien van een rechthoekig portaal met afgeronde hoeken in een hardstenen omlijsting, waarboven een rondboogvormig fronton met de wapenschilden van de familie de Renesse. Hierboven een engelenfiguur onder neogotisch baldakijn.