Magazijn en bakkerij van maatschappij Help U Zelve

Beschrijving

Voormalig bedrijfsgebouw uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, heden verkoopzaal van Spullenhulp. Ten noordwesten van het bedrijfsterrein: langgerekt hoofdgebouw van vier bouwlagen, onder zadeldak. Rechthoekige openingen onder I-balk met rozetvormige bevestigingsbouten als latei in eerste bouwlaag; getoogde vensters in andere bouwlaag; hardstenen dorpels.

Gebouw in een tweetal bouwfasen opgetrokken, hetgeen merkbaar is in het interieur. Zuiddeel op begane grond opgetrokken door bakstenen troggewelven tussen ijzeren I-balken, rustend op metalen I-balk; laatstgenoemde was vroeger mogelijk gewapend door steunstukjes en spanstangen, doch rust heden op diverse types van kolommen: ronde gietijzeren en betonnen naast kolommen samengesteld uit geklonken platte staaf- en I-ijzers. Verdieping met vlakke betonvloeren, door afronding uitlopend in afgeschuinde betonnen moerbalken, rustend op ronde metalen kolommen.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine

Aanvullende informatie

Dit bedrijfsgebouw werd rond 1910 gebouwd als magazijn en bakkerij in opdracht van de beheerders der S.W. Maatschappij Help U Zelve, die ook het indrukwekkende art nouveau liberale Volkshuis Help U Zelve bouwden. In 1914 werden de lage bureeltjes aan de straatkant gebouwd.
  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1910 # 2056, 1914 # 5014.