Gekoppelde burgerhuizen in cottagestijl

Beschrijving

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in cottagestijl, gebouwd in opdracht van L. Fuchs en mevrouw Lebrasseur, naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1922. Het bekende, in 1912 opgerichte architectenbureau dat zich later vooral zou toeleggen op bedrijfs-, kantoorarchitectuur en appartementen, tekende hetzelfde jaar aan de overzijde van de straat nog voor twee stadsvilla’s, de woningen Laroche in art-decostijl en Béliard in neotraditionele stijl. Deze realisaties zijn representatief voor het behoudende karakter van hun omvangrijke productie residentiële architectuur uit het vroege interbellum.

De rijwoningen met een straatbreedte van elk twee ongelijke traveeën, tellen twee bouwlagen onder een zadeldak (pannen). Opgevat als een uniform gevelscherm geïnspireerd op eigentijdse Engelse voorbeelden, kenmerkt de lijstgevel zich door een verzorgd parement met een decoratief metselverband in rode baksteen, risalietvormende omlijstingen in natuursteen, en een plint in arduin. De symmetrische compositie weerspiegelt volgens een spiegelbeeldschema de indeling van de woninginterieurs. Daarbij ligt het accent op de brede zijtraveeën, die worden bekroond door typisch beraapte, licht overstekende puntgevels met windborden, verbonden door een dakkapel. De brede vensters zijn gevat in een sterk geprononceerde, naar boven versmallende omlijsting, in art-decostijl versierd met geometrische vlakreliëfs, groefwerk en tandlijsten. In de middenas worden beide inkomportalen gekoppeld. Het houten schrijnwerk van de deuren en vensters met kleine roedeverdeling bleef grotendeels behouden, evenals het smeedijzeren traliewerk en het voortuinhek.

De L-vormige plattegrond in spiegelbeeld van beide woningen, beantwoordt volgens de bouwplannen aan de klassieke typologie van de bescheiden burgerwoning. Op de begane grond wordt de suite van salon en eetkamer geflankeerd door de inkom en het trappenhuis, met de keuken en het washuis in de smalle achterbouw. De eerste verdieping omvat een studio, een 'cabinet de toilette', een grote en een kleine slaapkamer en een badkamer. Het dakniveau herbergt twee mansardes en een zolder, met nog twee dooreenlopende kamers in de achterbouw.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1922#13006-13007.