Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium en Singel

Beschrijving

Zogenaamd "Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium" en "Singel", opgetrokken in 1963-1988 naar ontwerp van L. Stynen in samenwerking met P. De Meyer.

Voorheen - sedert 1885 - was het conservatorium ondergebracht in het 16de-eeuwse hotel "Den Grooten Zot" te Antwerpen. Vrijstaand complex ingeplant op een kunstmatig genivelleerd terrein op de hoek van de Jan Van Rijswijcklaan en de Desguinlei; de aldus verschoven "Wezenberg" vormt een geluidsmuur aan oost- en zuidzijde van het gebouw, een ommuurde vijver met geluiddempende betonnen zuilen vervult deze functie aan de westzijde.

Horizontaal voorgebouw van twee bouwlagen waarvan de verschillende lokalen gegroepeerd zijn rondom twee rechthoekige binnentuinen, met op de gelijkvloerse verdieping administratieve diensten en auditoria, op de bovenverdieping klassen, studio's refter en keuken; verticaal opgevat achtergebouw met concert- en theaterzaal (respectievelijk 940 en 801 plaatsen) en boven de concertzaal de bibliotheek. Constructie van zichtbaar gewapend beton met stalen ramen; opvallende lichtopeningen in dragende gevelmuren van inkomhal; hoofdingang voorafgegaan door indrukwekknde transparante luifel steunend op een zichtbaar metalen geraamte. Baksteenmetselwerk, marmer en teak voor de binnenafwerking; muurschilderingen door R. Guiette en P. Vlerick.

• BONTRIDDER A. 1979: Gevecht met de rede. Léon Stynen. Leven en werk, Antwerpen, 181-189.
  • BUYSSENS M.-T. 1968: Het nieuw conservatoriumgebouw te Antwerpen, Antwerpen XIV.13, 93-99.
  • D'HAEN J. 1987: Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium en Singel, onuitgegeven verhandeling Hoger Instituut Sint-Lukas, Gent.
  • S.n. 1968: Le Conservatoire de musique à Anvers, La Maison .3, 105-108.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita