Hoekpand met de Louiza-Marialei

Beschrijving

Op de hoek van de Frankrijk- met de Louiza-Marialei is een groot, statig herenhuis gelegen. Het pand werd in 1877 ontworpen door architect L. Van Opstal voor A. Grisar. Van Opstal is een naam die in de bouwaanvragen voor de Frankrijklei in de jaren 1860 en 1870 zeer vaak opduikt. Hij tekent plannen voor grote panden in opdracht van rijke burgers die hun status op de kavels van deze nieuwe boulevard in architectuur wilden uitdrukken. Uit de gekende realisaties van deze architect, blijkt zijn voorkeur voor een klassiek, maar zeer verzorgd neoclassicisme, hoewel ook eenvoudige eclectische voorbeelden bekend zijn, met bakstenen parement. Van Opstal mag op de Frankrijklei voor vooraanstaande opdrachtgevers werken. Bouwheer A. Grisar is wellicht een telg uit de bekende, uit Duitsland afkomstige handelaarsfamilie Grisar. Zij zijn vooral te linken aan de handel in huiden, wol en leder in de haven van Antwerpen, maar ze speelden ook een belangrijke rol in het schatten van ingevoerde huiden en hadden een rederij. In het bovenlicht van de voordeur is nog steeds het opschrift "Continental Shipping House" te lezen, wat verwijst naar havenactiviteiten.

De herenwoning, drie bouwlagen onder een later toegevoegd mansardedak en drie + vier traveeën tellend, heeft aan de zijde van de Louiza-Marialei een binnenkoer, waar remises en stallingen via een poortdoorgang in de tuinmuur te bereiken waren. Om die reden hoefde de architect geen poortdoorgang in de voorgevel van de woning te voorzien, wat op het smalle perceel veel ruimte had ingenomen. De drie vrije lijstgevels zijn bepleisterd en witgeschilderd, met een hardstenen plint met kelderopeningen, begane grond met imitatievoegen onder een brede puilijst, bovengevels geritmeerd door pilasters en een brede houten kroonlijst. De façade aan de Frankrijklei is als voorgevel uitgewerkt, met in de rechter travee een rechthoekige deuropening met bovenlicht. In de twee venstertraveeën, een balkon op zware consoles met ijzeren leuning. De zijgevel is regelmatig ingedeeld, met de twee centrale traveeën die samengenomen werden. De achtergevel aan tuinzijde, drie traveeën tellende, heeft een onregelmatige indeling, met rechts een brede travee met beneden een breed rechthoekig venster, centraal een deur, links een venster met daarboven een rondbogig traplicht. Behalve dit traplicht, zijn alle vensters rechthoekig, in geriemde omlijsting met oren, en met bekronende panelen op tweede bouwlaag.

Links naast de voordeur zijn onder de verflaag twee ijzeren plaatjes van verzekeringsmaatschappijen bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1877 # 252.