Distilleerderij De Beukelaer

Beschrijving

Distilleerderij "De Beukelaer", opgericht circa 1868 door François Xavier de Beukelaer, uitvinder van de likeur "Elixir d'Anvers". De huidige gebouwen naar ontwerp van J. Hofman dateren van 1894.

Bedrijfgebouw bestaande uit een ruime fabriekshal van drie traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op straat), met aansluitende werk- en opslagruimten, een heden overbouwde doorgang en een hoekgebouw met kantoren aan Van Trierstraat van respectievelijk twee en negen traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (bitumen, nok loodrecht op straat).

Fabriekshal met topgevel van bak- en natuursteen op hoge sokkel met gekoppelde en getraliede keldervensters; kenmerkende speklagen; traveeënindeling door middel van pilasters met topstuk; verhoogde middentravee met hoofdgestel en dubbel fronton boven brede gesculpteerde gevelplaat met rankwerk en medaillon, waarin wapenschild en inscriptie ELIXIR D'ANVERS. Ruime segmentboogramen in geblokte omlijsting van arduin beschermd door sierlijk ijzeren hekwerk.

Rechthoekige fabriekshal met deels betimmerde, deels beglaasde overkapping op ijzeren Polonceauspanten. Aan westzijde galerij op gietijzeren zuilen. Acheraan drie koperen distilleerkolven zonder lassen, respectievelijk afkomstig van F.C. Smets, 10 hl 29 l, Ch. Van Genechten, 8 hl 3 l, Désiré Dubois, 3 hl 55 l, volgens eigenaar in gebruik sedert oprichting van het bedrijf. Oostzijde volledig ingenomen door rekken met eikenhouten rijpingsvaten, afkomstig van J. Persenaire, resp.ectievelijk 3610 l en circa 630 l. Centraal gedeelte met recente bottelarij.

Ten zuiden, aansluitend bij fabriekshal, betegelde ruimte met glazen koepel, voormalige flessenwasserij, heden met mengketels, verder opslagruimte met dubbele gietijzeren galerij afgedekt met koepel op gebogen metalen spanten.

Hoekgebouw met lijstgevel van bak- en natuursteen, afgesloten met architraaf, vlak fries en houten kroonlijst op modillons. Rondboogvensters met blind boogveld op de begane grond, rechthoekige vensters op de verdieping.

Intact bureelinterieur in neo-Vlaamserenaissance.

• Provinciaal Archief Antwerpen, VI, Antwerpen 1900, dossier 65.
  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1894#605 en 1894#1568 (nieuwe ingang).
  • HOUTMAN E. 1988: Bijdrage tot de geschiedenis van de Antwerpse stokerijen (16de - 20ste eeuw). Antwerpse jenevers en likeuren. Begeleidende publicatie bij de tentoonstelling Cultureel Centrum Luchtbal 23 september - 13 november 1988, 49.
  • LAMBIN J. 1958: Elixir d'Anvers. De vierde generatie, Culinair Magazine IV.3, 32-34.
  • SCHEPENS P. 1988: 125 jaar Elixir d'Anvers, Gazet van Antwerpen 27-28 augustus.
  • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architectuur in het Antwerpse: een doorsnede, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 26.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita