Hotel Louis Retsin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hotel Louis Retsin

Beschrijving

Deze opvallende eclectische herenwoning werd in 1870 ontworpen voor scheepsbouwer en provincieraadslid Louis Retsin. Hij liet het ontwerp tekenen door Joseph Martin Ryssens de Lauw (Antwerpen 1830 – Antwerpen 1889), een architect en kunstschilder die vooral bekend is omwille van zijn modelboeken die de neo-Vlaamse renaissancearchitectuur hebben gepromoot. Slechte een beperkt aantal realisaties van deze architect die in Antwerpen zijn teruggevonden. Opvallend is de keuze voor een eclectische bouwstijl met talrijke neobarokke ornamenten en niet voor de neo-Vlaamserenaissance die Ryssens de Lauw in zijn publicaties zo sterk aanprees.

Opdrachtgever Lous Retsin (Vlissingen 29 december 1833 - Antwerpen 6 maart 1902), op het moment van de bouwaanvraag nog wonende op de Verversrui 12, maakte deel uit van de toenmalige rijke handelsburgerij die zich langs de net verkavelde gronden op de Spaanse vesten kwam vestigen in statige burger- en herenhuizen. Zijn woning is één van de meest opvallende herenhuizen op de Italiëlei, waarmee hij duidelijk zijn sociale status veruiterlijkte.

Het herenhuis telt vier traveeën en drie bouwlagen onder een leien zadeldak. De lijstgevel is bepleisterd en witgeschilderd en is voorzien van een rijke stucversiering. Deze versieringen werden niet weergegeven op de geveltekening in het bouwdossier. De gevel wordt gedragen door een hardstenen plint met rechthoekige betraliede keldervensters en is afgeboord door een houten kroonlijst op klossen. Horizontale belijning van de gevel door de imitatievoegen op de begane grond, de zware puilijst op markante consoles met acanthusbladeren en de doorlopende bovendorpels op de eerste verdieping. De regelmatig geplaatste, rechthoekige vensteropeningen kregen per bouwlaag een verschillende afwerking. Op de begane grond zijn de vensters gevat in een geprofileerde omlijsting met imposante masker-sleutel. Op de bel-etage kregen ze de rijkste uitwerking, met balkons met balustrade, gevat in een geriemde omlijsting met oren, en bekroond door een gebogen fronton waarin een stucwerkpaneel met festoen rond medaillonvormige sleutel werd verwerkt. Op de bovenverdieping zitten verkleinende rechthoekige vensters, eveneens in geriemde omlijsting met oren, neuten en voluutsleutel. Gevelbeëindiging met houten kroonlijst op klossen. In de linker travee zit een hoge rondboogpoort in een brede geprofileerde omlijsting met medaillonvormige sleutel, guirlandes en stucwerk, geflankeerd door de barokke consoles van het bel-etagebalkon.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1870 # 523.
  • Archief van het kadaster, kadastrale legger, Antwerpen, 2de afdeling Sectie B, mutatieschets 1873/146, artikel 740.