erfgoedobject

Burgerhuis in art deco

bouwkundig element
ID
6915
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6915

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis in art deco
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuis in art-decostijl gebouwd in opdracht van de weduwe J. Podevijn, naar een ontwerp door de architecten Victor Vermeulen en M. Podevijn (gevelsteen) uit 1928. Van de weinige gezamenlijke realisaties van Vermeulen en Podevijn, associés van 1928 tot 1931, is de woning Podevijn niet alleen de vroegste maar ook de belangrijkste. De toen allicht nog jonge Vermeulen, wiens loopbaan tot in de naoorlogse periode voortduurde, liet een verder weinig opmerkelijk oeuvre na. Podevijn, die hier vermoedelijk voor zijn naaste familie handelde, lijkt voorts niet als architect actief te zijn geweest.

Deze rijwoning met een lijstgevel in natuursteen, telt drie bouwlagen onder een leien pseudo-mansarde. De gevel onderscheidt zich door een verzorgd parement met een fijn geprofileerde ornamentatie in geometrische art deco discreet opgesmukt met bladmotieven. Ontworpen in volkomen symmetrie legt de compositie het accent op de brede middenas, waarbij de bel-etage wordt gemarkeerd door een driezijdige erker met spuwer en bekronend balkon. Verder berust de opbouw op een klassieke geleding in een lage pui en een bovenbouw met hoge vensterregisters, omlijst door de kroonlijst en kolossale hoekpilasters met topstuk. Typisch zijn het getrapt beloop van de garagepoort en het deurportaal, en de geknikte boogvorm van de dakvensters. Gebeeldhouwde reliëfs met een expressionistisch gestileerd mannelijk en vrouwelijk naakt, waarvan de maker niet bekend is, sieren de borstwering van de tweede verdieping. Het bijzonder fraaie smeedijzerwerk van deurvleugels, venstertralies, -leuningen, en sierhekken heeft een overwegend geometrisch patroon in een expressieve combinatie van orthogonalen en diagonalen; de voortuinafsluiting met opvallende arduinen postamenten is grotendeels bewaard.

De plattegrond volgt de typologie van de bel-etagewoning, waarbij de begane grond oorspronkelijk ruimte bood aan de garage, een kantoor, de vestibule, en de keuken met office en voorraadruimten. Volgens de bouwplannen deelt een ruime trappenhal met bovenlicht het interieur vanaf de bel-etage over de volledige breedte op: de woonkamer neemt hier de straatzijde in, de eetkamer met veranda en terras de tuinzijde. De tweede verdieping omvat drie slaapkamers en een badkamer. Tot de uitrusting voor huispersoneel behoort een diensttrap en een keukenlift.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1928#30886, 1929#34176 en 1930#37275; foto GP#7115.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in art deco [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6915 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.