Mouterij

Beschrijving

Voormalige mouterij, eind 19de-begin 20ste-eeuws, thans (1978) stapelplaats van de "Glucoseries Réunies". Bakstenen gebouw met puntgevel; drie bouwlagen, drie traveeën onder zadeldak. Sterk verticalisme, geaccentueerd door lisenen tussen de traveeën, welke de gevel in drie spaarvlakken verdelen. Boogvensters met metalen roedenverdeling in eerste en derde travee, laaddeuren in tweede travee (met smalle opening voor hijsbalk in geveltop). Binnenconstructie wordt gekenmerkt door gietijzeren zuilen, waarop een ijzeren I-balk bevestigd en vastgeklemd is, welke bakstenen troggewelven tussen ijzeren I-balken ondersteunt. De zolderverdieping bestaat echter uit een houten constructie. Opmerkelijk is eveneens de mouteest, met volledig betonnen koepeldak uit vier segmenten.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle