Brouwerij Verlende

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Verlende

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lo

Beschrijving

Nu hotel zogenaamd OUDE ABDIJ LO"gaat terug op de voormalige 19de-eeuwse brouwerij Verlende (nu zwaar verbouwd), op een luchtfoto uit de jaren 1980 nog met hoge moutast. Bewaard ijzeren hekken aan de straat, toegangsdreef met oude linden. De site van deze brouwerij gaat terug op een woongedeelte van de abdij aangeduid op een schilderij van de Sint-Pietersabdij uit 1648 (kopie).

• Provinciale Bibliotheek Tolhuis, fototheek, prentbriefkaarten.
  • DEBAEKE S., Terugblik: Lo, Pollinkhove, Reninge, Noordschote, Beelden die spreken, Veurne, 1992, p. 40.
  • VANACKER J., Lo in de Late Middeleeuwen, in Lo, Parel van de Westhoek, 1089-1989, s.l., 1990, p. 20 (luchtfoto), p. 29 (afbeelding schilderij 1648).

Auteurs: Vanneste, Pol