erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
70131
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70131

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis uit de 19de eeuw
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Herenhuis uit de 19de eeuw
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lo
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Historiek

Herenhuis uit de 19de eeuw, tot voor enkele decennia deeluitmakend van het brouwerijcomplex Rouzée. De brouwerij zogenaamd "Sint-Jozef" bevond zich aan de Markt (confer Markt 17A, rechts van nummer 17). 

De site met brouwerswoning en brouwerij is reeds aangeduid op het primitief percelenplan (circa 1835), en op dat moment eigendom van Pieter Dewitte, brouwer te Lo. Vanaf 1847 is het complex eigendom van de familie Rouzée die er tot voor enkele decennia eigenaar van blijft.

Beschrijving van het herenhuis

Breed burgerhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (blauw geglazuurde mechanische pannen). Bepleisterde lijstgevel op grijs geschilderde plint met imitatievoegen waarin kelderramen met diefijzers. Aflijning van de gevel door kroonlijst op klossen en de doorgetrokken onderdorpels en cordonlijsten. Neoclassicistische inslag confer de bepleistering en de geriemde omlijsting van de muuropeningen met uitgewerkte sluitstenen in stucwerk. De onderdorpels van de vensters op de bovenverdieping rusten op consoles. Dubbele poort (afgeronde bovenhoeken) met koetsdoorrit. Eenvoudig houtwerk met T-indeling opnieuw gemaakt naar oud model. Mooie vleugelpoort met panelen en bovenlichten. De luiken met latwerk zijn vervangen door vlakke luiken.

De interieuraankleding en -indeling is deels gewijzigd bij een recente renovatie. De structuur van de koetsdoorrit is deels ingekort, doch is nog goed afleesbaar. Centraal zijn drie van de vier scheibogen bewaard. Scheibogen van gemarmerd pleisterwerk (rouge royale) op dito consoles, bewaarde plafondschildering met florale motieven. Sierlijk uitgewerkte houten wenteltrap met twee ronde muurlichten, naar verluidt destijds ramen wanneer het huis nog vrijstond. Stenen steektrap naar kelder. Bewaarde oude kelderdeur, overzoldering door middel van moerbalk (met velling) en kinderbalken.

In de tuin, destijds paardenstallen. De tuinmuren zijn - aan de zijde van het huis - deels bewaard: ten westen, blinde korfboognissen, ten oosten, uitkragend halfrond torentje met luikje.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, primitief percelenplan.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, oorspronkelijke aanwijzende tabel nr. 208.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, kadastrale legger 212.
  • DEBAEKE S., Terugblik: Lo, Pollinkhove, Reninge, Noordschote, Beelden die spreken, Veurne, 1992, p. 35, p. 45.
  • DEVLIEGHER L. en GOOSSENS M., Vensters in West-Vlaanderen, in Oudheden in West- en Frans-Vlaanderen, deel 1, afbeelding 201.
  • VAN AERSCHOT-VAN HAEVERBEECK S. e.a., De Westhoek. Tussen de IJzer en het kanaal van Duinkerke, Afdeling Monumenten en Landschappen, 1995, p. 60.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MISSIAEN H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lo-Reninge, bestaande uit deelgemeenten Lo, Noordschote, Pollinkhove en Reninge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL14, onuitgegeven wekdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70131 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.