Stenen brug

Beschrijving

Stenen brug over Dode of Oude IJzer met delen kasseiweg. Fragment van de voormalige steenweg Veurne-Ieper, onder Oostenrijks Bewind kort voor 1780 aangelegd, bestaande uit: brug van circa 1780 over de Dode of Oude IJzer en in het verlengde een 125 meter lang (50 meter richting Veurne, 75 meter richting Ieper) bewaard traject van de voormalige steenweg Veurne-Ieper met wellicht nog de oorspronkelijke kasseistenen baanverharding.

In hoofdzaak natuurstenen brug met twee segmentbogen en een middenpijler (puntvormig aan stroomopwaartse zijde); bruggenhoofden in rood baksteenmetselwerk met uitzondering van de natuurstenen hoekbekleding en afdekstenen; brugleuningen eveneens in natuursteen met hier en daar herstellingen in gecementeerd baksteenmetselwerk; boven de bruggenhoofden worden de leuningen voortgezet met telkens drie natuurstenen, kegelvormige palen met elkaar verbonden door gesmede kettingen.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief, nummer 1715.

Auteurs: Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

Tijdens de Eerste Wereldoorlog bevond zich hier een wasserij voor het ontsmetten en wassen van de kledingstukken van de Belgische militairen en een badinrichting voor de militairen zelf.

• BOGAERT N. & DECOODT H. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.