Kapellen in de kerkhofmuur

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapellen in de kerkhofmuur

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Reninge

Beschrijving

Kapellen in de kerkhofmuur, in hun huidige vorm uit de jaren 1920, doch teruggaand op vooroorlogse exemplaren.

Onze-Lieve-Vrouwkapel in de zuidoosthoek, oorspronkelijk in 1913 opgericht door de familie Fiers-Wullepit. Roodbakstenen kapel op rechthoekige plattegrond, leien schilddak. De straatgevel is uitgewerkt met een spitsboog en een trapgevel met kruisbekroning, uitgewerkte muurankers met opschrift "SMR". Vernieuwd interieur.

In de noordoosthoek, een dito kruiskapel geflankeerd door taxussen, opgericht voor de plaatselijke notabele Ch. L. Peters (gestorven in 1932) en familie. Voorafgegaan door natuurstenen bordestrap met leuning. Open kapel met ijzeren hek: houten spitstongewelf, kruisiging opgericht op (calvarie)berg bestaande uit stenen.

• LAMPAERT R., Reninge onder vuur, Koksijde, 2002, p. 78, p. 171.

Auteurs: Vanneste, Pol