Gedenkzuil voor militaire en burgerlijke doden

Beschrijving

De Sint-Rectrudiskerk van Reninge is gelegen op de Dorpplaats. Vóór de kerk, net buiten de kerkhofmuur, staat een gedenkzuil voor de militaire en burgerlijke oorlogsdoden. In de kerk, tegen de voorgevel, hangen twee gedenkplaten voor de militaire en burgerlijke oorlogsdoden.

Historische achtergrond

De gedenkzuil voor de militaire en burgerlijke doden van Reninge werd onthuld op 6 september 1928. In 1925 waren er in de kerk al twee gedenkplaten voor dezelfde oorlogsdoden onthuld. Na de Tweede Wereldoorlog werden de namen voor de doden uit die oorlog toegevoegd.

Reninge bleef gedurende de hele oorlog Frans en Belgisch grondgebied. Het was gelegen in het zuiden van de IJzersector, het was een centrum van de tweede verdedigingslinie en lag op de aan- en afvoerroute van het hinterland in het Poperingse naar de eerste linie ter hoogte van de Ieperlee. Er werden vele militairen ingekwartierd, er werden commandoposten ingericht, er waren verschillende medische posten in het dorp en de artillerie stond er opgesteld. Het dorp werd dan ook heel geregeld onder vuur genomen en de bewoners moesten dikwijls vluchten.

Het dorp kwam gehavend uit de oorlog. Het dorpscentrum en enkele hoeves waren tot ruïne herleid. Er waren steeds mensen blijven wonen, en van diegenen die weggetrokken waren, kwamen er al vóór de wapenstilstand terug. Reeds midden 1919 werd les gegeven in barakken. Begin augustus 1919 werd de mis weer opgedragen in een nieuwe houten kerk, naast het puin van de 16de-eeuwse kerk. Twee jaar later werd de eerste steen gelegd van de nieuwe neogotische kerk, die opnieuw twee jaar later zou ingewijd worden. Ze was naar vooroorlogs model heropgebouwd door de aannemers Reychler en Cambier (Eeklo) naar ontwerp van de architecten Charles Pil en Henri Carbon (Oostende).

Reninge had 17 militaire en 25 burgerlijke doden te betreuren. Meerdere burgers waren in hun huis overleden als gevolg van de beschietingen op het dorp. Sommigen overleden op een andere gemeente.

Beschrijving

Op een vierkante, sterk geprofileerde sokkel staat een hoge zuil, bovenaan versierd met een zwarte gedrapeerde lijkwade, bekroond met een blok waarin vier kruisen zijn uitgehouwen. Aan de voet van de sokkel houdt een rustende leeuw in halfverheven beeldhouwwerk het wapenschild van Vlaanderen tussen de voorpoten. Volledig uitgevoerd in hardsteen.

Op de zuil: op de voorkant '1914-1918 Reninghe aan zyne gesneuvelden'; op de rechterkant 'Gesneuvelde soldaten' met de namen alfabetisch; op de linkerkant 'Burgers' met de namen alfabetisch; op de achterkant 'Gesneuvelde soldaten van den oorlog 1940-1945' met de namen niet alfabetisch. Op de sokkel, op een vooruitspringend, rechthoekige drager: op de voorkant het wapenschild van Reninge; op de linkerkant rozen; op de achterkant klimopbladeren; op de rechterkant laurierbladeren.

H. 446 cm x Br. 150 cm x D. 150 cm

• LAMPAERT R. 2002: Reninge onder vuur, Grootvaders Oorlog 8, Koksijde.
  • Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed, Inventaris Bouwkundig Erfgoed, [online] http://www.monument.vlaanderen.be/vioe/nl/index.html

Bron: WOI Relict (1047): Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden (Reninge - WOI-WOII)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele