Boerenburgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis

Beschrijving

Oorspronkelijk het woonhuis van een thans verdwenen, grote gesloten hoeve, links van het huidige gebouw. Deze hoeve staat reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77); het huidige woonhuis staat in de Atlas van de Buurtwegen (1845); woonhuis en hoeve waren toen eigendom van A. Hendrix, landbouwer. In 1858 vestigt Frans Martens hier, vanuit de oude brouwerij aan de overkant van de straat (nummer 53), zijn nieuwe brouwerij.

Breedhuis uit het eerste kwart van de 19de eeuw, met cementering en decoratie uit eind 19de eeuw. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), met schild aan de linkse zijde. Bakstenen gebouw met gecementeerde lijstgevel. Rechthoekige muuropeningen. De deur in houten kozijn behield het fraaie, oorspronkelijke houtwerk in Louis-Philippe-stijl, met bovenlicht met metalen roedeverdeling, en opschrift: P.F.MARTENS/ BROUWER.

• BLOEMEN H., Bocholt, Reppel: dorpsmonografie, Hasselt, 1986, pagina's 76-79.