erfgoedobject

Hoeve Schummershof

bouwkundig element
ID
70745
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70745

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Schummershof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Het Schummershof, nog in bedrijf, is één van de hoeven van waaruit in de tweede helft van de 19de eeuw begonnen werd met de ontginning van de heide. Hoeve met losstaande bestanddelen, waarvan de dienstgebouwen werden gewijzigd. Het woonhuis is een boerenburgerhuis in eclectische stijl, uit eind 19de eeuw. Bakstenen gebouw van complexe vorm, bestaande uit links een diephuis van één travee en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), met rechts een aansluitend breedhuisgedeelte van één travee en één bouwlaag, eveneens onder zadeldak (kunstleien); in de hoek een vierkante toren van één travee en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (leien). Verhoogde begane grond. Gecementeerde plint. Lisenen en rondboogfriezen. Rondboogvensters en één korfboogvenster; oculus in de bovenverdieping van de toren. Rondboogdeur.


Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Schummershof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70745 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.