erfgoedobject

Hoeve Wilbershof

bouwkundig element
ID
70768
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70768

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Wilbershof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

De naam is een verbastering van Willibrordushof, wat kan wijzen op een hoge ouderdom. Een Peter Wilborts wordt vermeld in 1548; de hoeve zelf wordt voor het eerst vermeld in 1634. Langgestrekte hoeve reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845). De huidige ordonnantie dateert uit eind 19de-begin 20ste eeuw.

Witgeschilderd bakstenen gebouw van één bouwlaag onder mank zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen). Dropmotief onder de dakrand. Smeedijzeren muurankers met krullen. Het woonhuis is een dubbelhuis van drie traveeën, voorzien van getoogde muuropeningen. De stal werd in het woongedeelte opgenomen. Twee rechthoekige schuurpoorten.

  • MOLEMANS J., Reppel, Leuven, 1981, pagina's 54-55.

Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Wilbershof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70768 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.