Kerk van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart

Beschrijving

Kerk van het gehucht Vostert of Vostaard, waartoe het zuidelijke gedeelte van de Gruitroderkiezel behoort. Dit gehucht is van recente oorsprong en ontstond bij de grote verkavelingen in dit gebied, tussen de Gruitroderkiezel, Tulpenlaan, Berkenlaan en Kipdorpstraat. De naam is afkomstig van de oude hoeve De Vorster of Vostaardhof, een leen afhankelijk van de leenzaal van Kuringen, voor het eerst vermeld in 1427 als eigendom van Rutte van de Vostert, en een leen van het hof van Agimont onder Beek; in 1768 door de gemeente Gerdingen openbaar verkocht aan B. Streignart en L.-J. vander Maesen, beide van Bree. De hoeve is thans verdwenen.

De kerk werd gebouw in 1964-65, naar ontwerp van architect A. Vaes (Bree). Rechthoekige zaalkerk onder zadeldak, met voorgevel en achtergevel van baksteen, zijgevels van glas en beton. Asymmetrische voorgevel, met in de geveltop een betonnen kruis dat samen met de geveltop een klokkenruiter vormt. Rechthoekig portaal tegen de voorgevel (116).

• GEUKENS B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Limburg. Kanton Bree, Brussel-Sint-Truiden, 1977, pagina's 22-23.
  • SWENNEN J.M., Le Vorstershof près de Bree, (L'ancien Pays de Looz, 12, 1908, pagina 11).
  • WEERD H. VAN DE, Het landdekenaat Eyck. Tongerloo. Gerdingen, (Limburg, 5, 1923-24, pagina's 201-205).