Herenhuis

• is aangeduid als beschermd monument Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Herenhuis, opgetrokken in 1896 (zie kadaster) door landbouwer Hendrik Frederik D' Hond-Verheust. Het stuk grond was in het bezit van Jozef Van Ruymbeke, een linnenkoopman uit Kortrijk.

Vrijstaand, onderkelderd herenhuis, in eclectische stijl met elementen uit de neo-Vlaamse-renaissancestijl. Dubbelhuis van rode baksteen, vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak doorbroken door twee dakkapellen met houten windborden. Omlopende houten kroonlijst gesteund door consoles. Gevel verfraaid door het rijkelijk gebruik van arduin voor onder meer plint, bordes, onderdorpels en diamantkoppen (zie vensteromlijsting). Tevens gebruik van witte en gekleurde geglazuurde baksteen voor onder meer muurbanden, ontlastingsbogen en borstwering. Deurtravee oplopend in dakvenster met trapgevel uitgevend op balkon. Fraaie houten erker ondersteund door arduinen consoles op de tweede bouwlaag. Segmentbogige muuropeningen met arduinen diamantkoppen. Herenhuis geflankeerd door dieper in gelegen lagere bijgebouwtjes. Links, gebouwtje aan de straat afgezet door bakstenen muur en ijzeren hek. Twee traveeën van rode baksteen onder leien zadeldak doorbroken door dakkapel. Rechts, garage met vernieuwde poort met bewaard bovenlicht. Achtergevel, eveneens verfraaid door muurbanden van witte geglazuurde baksteen. Fraaie houten pui op de begane grond.

Interieur. Herenhuis met typische klassieke dubbelhuisplattegrond. Grotendeels behouden interieur.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 208: Oorspronkelijke aanwijzende tabel, Wevelgem, artikelnr. 8.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie