erfgoedobject

Dorpswoning Koudhuis

bouwkundig element
ID
71060
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71060

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning Koudhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gaaf bewaarde dorpswoning met dienstgedeelte (nok loodrecht op straat), van 1765; het erf vóór het huis bestond oorspronkelijk niet: er was slechts een smalle steeg tussen het huis en de thans verdwenen, naastliggende woning of dienstgebouw (Atlas van de Buurtwegen, 1845). Het gebouw was in 1845 eigendom van Joannes Jacobus Claessens, pastoor te Heers (?).

Breedhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder gebogen zadeldak (Vlaamse pannen). Witgekalkt bakstenen gebouw op gecementeerde en gepikte plint. Het woonhuis is een dubbelhuis van vier traveeën. Rechthoekige, beluikte vensters onder houten latei. Rechthoekige deur in een licht uitspringende, beschilderde omlijsting met versierde oren; houtwerk uit de eerste helft van de 19de eeuw, met bovenlicht met houten roeden. De muuropeningen van het dienstgedeelte zijn gewijzigd; mogelijk is dit gedeelte recenter. Zijgevels met aandak, vlechtingen en schouderstukken; links een topstuk.; smeedijzeren muurankers met krullen in de rechtsezijgevel, en een getoogd venster; gevelsteen met opschrift: I A K/ A 1765.


Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoning Koudhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71060 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.