Hoeve Heerlijkheid van Marrem

Beschrijving

Historische hoeve "Heerlijkheid van Marrem", centrum van de gelijknamige heerlijkheid en achterleen van de heerlijkheid ten Eeckhoutte van Geluwe.  De oudste vermeldingen zouden teruggaan tot 1402 toen het goed aangekocht werd door de familie Van der Gracht. In het begin van de 15de eeuw bestond het goed uit hoevegebouwen, met land, bos en weiden die zich uitstrekte tot de Stierebeek. Van 1758 tot 1796 is de hoeve eigendom van de Guldenbergabdij. Vermoedelijk wordt de hoeve verbouwd in 1767 in opdracht van abdis Augustina Peutermans zie fronton poortgebouw. Hoeve aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als hoeve met losse bestanddelen en cirkelvormige omwalling. Op de Atlas der Buurtwegen (1841) aangegeven als "Goed Marrem" en met dubbele omwalling, een ronde voor het woonhuis dat vermoedelijk op een mote was gelegen en een rechthoekige omwalling rond het neerhof waarbinnen de nutsgebouwen. Deze opstelling wordt tevens weergegeven op primitief kadasterplan.

Hoeve met semigesloten opstelling met ten noorden het sterk verbouwde en met nieuwbouw uitgebreide woonhuis, ten westen schuur vermoedelijk van 1929 (zie kadastrale gegevens) met geïncorporeerd wagenhuis en ten oosten 18de-eeuwse dubbele dwarsschuur en ten zuiden 18de-eeuwse toegangspoort met aansluitende stalvleugel. Ten noorden deels behouden omwalling aangeduid door knotwilgen. In 1943 verdwijnt een deel van de omwalling. Ten noorden van de hoeve stroomt de Stierebeek.

Verankerde bakstenen bestanddelen onder overstekende pannen zadeldaken. Gaaf bewaarde dubbele dwarsschuur met aandaken, vlechtingen en uilengat. Rondbogige poortopeningen gekenmerkt door natuurstenen hoekblokken. Aan de straat gelegen stalvleugel en poortgebouw. Hoger opgetrokken poortgebouw bekroond door driehoekig fronton met natuurstenen wapenschild van abdis Augustina Peuterman (zie fronton westpoort Guldenbergabdij); zijgevels met aandaken en vlechtingen. Rondbogige poort met klinket. Flankerende stalvleugels eveneens met aandaken en vlechtingen. Linkerzijgevel met verweerde natuurstenen datumsteen. Overwelving door troggewelven. De slieten werden recent verwijderd.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Wevelgem, 1929/ 24.
  • 100 jaar landelijke gilde Wevelgem. Wevelgem, 1996, p. 93.
  • Architectuur in eigen buurt. Gevels en gebouwen in Wevelgem, een kennismaking, Kortrijk, 2002, p. 24.
  • VERVENNE J., Wevelgem in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, nr. 39.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie