Historische hoeve, woonhuis en hondenhok

Beschrijving

Historische hoeve, woonhuis en hondenhok. De hoeve wordt voor het eerst vermeld in het landboek van Moorsele (1724) en afgebeeld op de bijhorende kaart. De hoeve wordt tevens weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1845). Op beide kaarten worden er twee volumes afgebeeld, vermoedelijk het huidige woonhuis en een stalvleugel. Kadasteronderzoek toont aan dat het woonhuis en de schuur in 1888 worden uitgebreid door de aanbouw van kleine bijgebouwen. De overige nutsgebouwen op het erf dateren vermoedelijk van het begin van de 20ste eeuw.

Over de hoeve zijn er weinig historische gegevens bekend. Het woonhuis is vermoedelijk opgetrokken in de 18de eeuw, zie de bewaarde balkroostering met gedateerde balksleutel. In spiegelschrift is de datum 1772 afleesbaar naast de afbeelding van een koffiepot.

Hoeve bestaande uit losstaande bakstenen bestanddelen onder zadeldaken. De hoevegebouwen staan opgesteld rond een deels verhard, deels onverhard erf. Westelijke erftoegang gemarkeerd door ijzeren hek, ten noorden het in kern 18de-eeuwse woonhuis, ten oosten schuur met geïncorporeerde stal en ten zuiden kleine schuur. Centraal op het erf merkwaardig honden-, kippen- en duivenhok. Woonhuis. Lijstgevel van zeven traveeën en één bouwlaag van witbeschilderde baksteen op grijsbeschilderde plint. Aan de linkerzijde, klein stalletje dat waarschijnlijk in de 19de eeuw werd toegevoegd. Zadeldak, voorheen met stro bedekt, in de jaren 1950-1960 vervangen door golfplaten. Licht getoogde muuropeningen met gaaf bewaard 19de-eeuws houtwerk, recent vernieuwde luiken.

Interieur met bewaarde, decoratief uitgewerkte moerbalken, waarvan één met gedateerde balksleutel, datum 1772 in spiegelschrift.

Honden-, kippen- en duivenhok. Merkwaardig gebouwtje uit het einde van de 18de of het begin van de 19de eeuw, deels omgeven door roodgeschilderd ijzeren hek. De benedenverdieping is deels in gebruik als hondenhok en deels als kippenhok. Duivenhok op de eerste verdieping. Rode baksteen onder zinken zadeldak met bekronende windvaan in de vorm van een paard. Metselwerk verfraaid door rechte muizentandfries. Kleine rondbogige muuropeningen voorzien van tralies. De andere bedrijfsgebouwen op het erf dateren uit het einde van de 19de eeuw. Ten oosten, schuur met geïncorporeerde stal met heiligennis en Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesbeeld in noordelijke zijgevel. Ten zuiden, klein schuurtje met heiligennis in oostelijke gevel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Moorsele, 1888/28.
  • Architectuur in eigen buurt. Gevels en gebouwen in Wevelgem, een kennismaking, Kortrijk, 2002, p. 28-29.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie