Onze-Lieve-Vrouw van den Zuidhoekkapel

Kapel, gelegen in een bocht, recht tegenover de hoeve van de familie Devlies-Spillebeen.

De kapel wordt voor het eerst vermeld in een kadastrale legger van 1859. Ze was toen in eigendom van notaris L. Denecker-Mersemans. Vermoedelijk bestond de kapel reeds voor deze datum aangezien ze bijgetekend is op het primitief kadasterplan (1835). De kapel wordt weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1845).

Kapel zogenaamd O.-L.-V. VAN DEN ZUIDHOEK, volgens opschrift. Bedehuis op rechthoekige plattegrond, onder pannen zadeldak. Puntgevel van witbeschilderde baksteen op gepikte plint bekroond door ijzeren kruis. Licht getoogde deuropening geflankeerd door pilasters. Halfrond venster in geveltop. Vernieuwde kroonlijst.

Interieur. Witbeschilderd wanden, beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 208: oorspronkelijk aanwijzende tabel, artikelnr. 1237.
  • Architectuur in eigen buurt. Gevels en gebouwen in Wevelgem, een kennismaking, Kortrijk, 2002, p. 131-132.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie